miniszkalrenki do rozsady

Sprawdzona metoda produkcji rozsady

Od kilku lat obserwujemy trend wzrostu popularności uprawy roślin ekologicznych. Uprawą rzeczonych warzyw i innych produktów ekologicznych trudnią się już nie tylko rolnicy, ale coraz częściej mieszkańcy miast, chcący w przydomowym ogrodzie wyprodukować smaczne rośliny na własne potrzeby. W tym artykule omówię jak przebiega produkcja rozsady w miniszklarenkach przeznaczonych do uprawy domowej rozsad. Zapraszam do zapoznania się z tekstem.

miniszkalrenki do rozsady

Produkcja rozsady
Posiadanie miniszklarenki daje możliwość wysiewu wybranych przez użytkownika nasion wczesną wiosną a nawet zimą. Szklarenkę należy napełnić ziemią torfową przemieszaną z ziemią ogrodową. Można dodać niewielką ilość nawozu mineralnego. Do tak przygotowanego podłoża wysiewa się nasiona. Całość dokładnie podlewa się sporą ilością wody, tak jednak by nie stworzyć w pojemniku tak zwanego bagna czyli nadmiernej wilgotności. Następnie szczelnie zamykamy wieczko szklarenki. Urządzenie ustawia się w nasłonecznionym miejscu domu na przykład na parapecie kuchni czy salonu. Po wykonaniu tych zabiegów nie musimy wykonywać przy rozsadzie większych prac. Będzie ona stopniowo wzrastać a wilgotność będzie sama się regulowała dzięki systemowi skraplania. Po osiągnięciu przez sadzonki odpowiedniej wysokości (do szczytu pokrywy miniszklarenki) należy rozsadę wysadzić do ogrodu, tunelu bądź innego miejsca wzrostu rośliny. Warto pamiętać by rozsadę rośliny wyjąć z urządzenia i wysadzić w pole z całą bryłą ziemi gdyż w innym wypadku można uszkodzić sadzonkę.

Jak powstały miniszklarenki?
W latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych ubiegłego wieku popularne do hodowli rozsad były inspekty. Były to małe szklarnie o powierzchni około dwóch metrów kwadratowych i wysokości około metra. Inspekty napełniano obornikiem lub kompostem, który zapewniał nawóz i ciepło oraz niewielką warstwą ziemi, w której rosły rozsady. Obiekty te stawiane na terenie gospodarstwa, zajmowały sporo miejsca i po dwóch sezonach użytkowania trzeba było je przenosić sprzątając powstały w ich miejscu bałagan.
Pod koniec lat osiemdziesiątych dwudziestego wieku na zachodzie Europy a potem i w Polsce zaczęto wdrażać technologię miniszklarenek. Były to inspekty w wersji mikro. Szklarenki te przeznaczono do użytkowania w domu w wyniku czego nie trzeba było ich ogrzewać. Dodatkowo opracowanie skondensowanych nawozów do gleby pozwoliło hodować rozsady w minimalnej ilości ziemi. Wszystkie te czynniki przyczyniły się do powstania miniszklarenek znanaych dzisiaj – malutkich urządzeń znakomicie wspierających uprawę rozsad.

Wymiary i sposób użytkowania miniszklarenek
Obecnie znane na rynku miniszklarenki dostępne są w kilku wariantach rozmiarowych.
Miniszklarenki małe mają długość do pięćdziesięciu centymetrów, szerokość do dwudziestu sześciu centymetrów i wysokość czterdziestu pięciu centymetrów. Przeznaczone są do hodowli najmniejszych rozsad. W urządzeniu tego typu mieści się około dwudziestu czterech doniczek z sadzonkami.
Miniszklarenki większe przeznaczone są do uprawy rozsad o maksymalnej wysokości sześćdziesięciu centymetrów. Wymiary urządzenia tego typu to sto dwadzieścia pięć centymetrów długości, sześćdziesiąt centymetrów szerokości oraz wysokość sześćdziesiąt cztery centymetry. Taka szklarenka mieści około czterdziestu sześciu sadzonek.

Podane tu parametry gabarytowe mogą się różnić w zależności od wersji i firmy produkującej daną serię miniszklarenek. Na potrzeby artykułu wybrano najbardziej typowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *