skuteczne zabezpieczanie winorośli przed chorobami

Najgroźniejsze choroby winorośli

Zwalczanie chorób winorośli często okazuje się niezwykle trudne. Dlatego też, zdecydowanie lepiej jest zapobiegać ich pojawieniu się. W tym celu trzeba dbać o winorośl i stosować odpowiednie środki zapobiegające chorobom. Jakie nieszczęścia jednak najczęściej spotykają te rośliny, i co robić, gdy na profilaktykę jest już zbyt późno?skuteczne zabezpieczanie winorośli przed chorobami
Pleśń na winogronach

Dosyć częstym zjawiskiem jest pojawianie się na winorośli pleśni. Choroby spowodowane przez grzyby potrafią niestety doprowadzić do całkowitego zniszczenia rośliny i tak właśnie jest w przypadku szarej pleśni. Niezwykle łatwo jest ją zauważyć, gdyż daje wyraźnie znaki. Owoce zaatakowanej pleśnią rośliny stają się brązowe z białym nalotem. Czasem zdarza się, że ślady pleśni widoczne są również na liściach, w postaci żółtych plam z obwódką.

Niestety, choroby winorośli, takie jak szara pleśń zwykle jest wyjątkowo trudno zwalczyć. Z tego też względu, lepiej im po prostu przeciwdziałać. Należy więc dbać o to, aby w okolicach rośliny nie panowała zbyt duża wilgoć. W tym celu, konieczne jest poprawne zasadzenie winorośli, a przede wszystkim odpowiednie jej uformowanie.

Co więcej, niektóre z odmian winorośli są bardziej, a inne mniej podatne na choroby wywołane przez grzyby. Sadząc roślinę w rejonie, gdzie opady są dosyć częste, warto wybierać takie odmiany, które cechuje duża odporność na ataki grzybów.

Mączniak rzekomy – kolejna groźna choroba

Uważa się, że mączniak rzekomy to jedna z najpoważniejszych chorób winorośli. Rzecz w tym, że jeśli po jej pojawieniu nie podejmie się stosowanych działań, w szybkim tempie dochodzi do opadnięcia wszystkich owoców i zeschniecie się rośliny. Dlatego też, widząc objawy, trzeba jak najszybciej interweniować. Objawami mączniaka rzekomego są natomiast tłuste plamy w kolorze brązowym pojawiające się najczęściej na liściach. Ponadto, często także na dolnej stronie pojawia się nalot w kolorze białym lub lekko fioletowym.

Leczenie choroby winorośli, jaką jest mączniak, odbywa się przy pomocy specjalnych preparatów, które stosować trzeba bardzo regularnie. Warto korzystać jedynie z preparatów do ochrony roślin, produkowanych przez znane firmy. Trzeba być przygotowanym na to, że leczenie rośliny może być długotrwałe.

Mączniak prawdziwy

Kolejną chorobą, wywoływaną przez grzyby, jest mączniak prawdziwy. Jest to specyficzna choroba, w wyniku której owoce winorośli pękają, a następnie dochodzi do ich gnicia. Ponadto, wydzielają one bardzo przykry zapach grzyba i generalnie do niczego się nie nadają.

Niemniej jednak, zanim dojdzie do gnicia owoców, choroba daje również inne oznaki. Początkowo, w wielu miejscach pojawia się nalot na roślinie. Do tego, jej pędy obumierają. Dopiero kolejnym etapem jest zaschnięcie skórki na owocach. W wyniku zaschnięcia skórki, wciąż rozrastający się miąższ doprowadza w końcu do pęknięcia owocu, który z czasem zaczyna także gnić.

Podobnie jak w przypadku mączniaka rzekomego, choroba jaką jest mączniak prawdziwy także wymaga stosowania preparatów leczniczych. W tym przypadku również leczenie może być długie i trwać nawet od początku do końca okresu wegetacyjnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *